Uiterlijk of innerlijk / Vormgeving of functionaliteit

We weten allemaal dat het innerlijk, het karakter van iemand, veel belangrijker is dan het uiterlijk. Maar toch beoordelen we iemand binnen één seconde op zijn uiterlijk.
Het uiterlijk geeft je direct een gevoel en, in meer of mindere mate, meteen al een mening. Pas wanneer je iemand leert kennen weet je hoe iemand is.

Met een website is het eigenlijk precies hetzelfde. De vormgeving vergeleken met het uiterlijk en de functionaliteit met het innerlijk.

Functionaliteit

Natuurlijk is de functionaliteit het belangrijkste. Daar draait het uiteindelijk om. De website moet goed technisch goed in elkaar zitten, snel zijn, waardevolle content bevatten en een duidelijke structuur hebben. Het kan er allemaal prachtig uitzien, wanneer een website niet goed werkt heb je er helemaal niets aan.

Vormgeving

Maar weet wel dat de vormgeving het eerste is wat de bezoeker ziet en hiermee ook direct een eerste gevoel en mening vormt.
Is je website clean en rustig of juist heel druk met veel felle kleuren? Kun je aan de website zien dat er al heel lang niets aan is gedaan? Wat zegt dat dan over jou of je bedrijf?

Wanneer een bezoeker ergens naar op zoek is, zal bij een slechte eerste indruk van de website niet de tijd worden genomen om verder te lezen. De kans is groot dat de bezoeker snel wegklikt en op zoek gaat naar een andere website.
Dan kan de techniek en de inhoud nog zo goed zijn, wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt levert het alsnog weinig op.

Waar kies je voor?

Richt je bij het maken van een website dus vooral op de inhoud en functionaliteit. Dat is, net als het innerlijk bij mensen, het allerbelangrijkste.
Maar dat wil niet zeggen dat je geen aandacht hoeft te geven aan het uiterlijk, aan de vormgeving. Een goede vormgeving ziet er verzorgd uit, is duidelijk en overzichtelijk en straalt uit wie jij bent of wat je bedrijf is. Net als het uiterlijk van iemand, zorgt o.a. de vormgeving voor een eerste connectie met je bezoeker.

De kleur speelt daarbij natuurlijk een grote rol. Lees dit artikel over welk gevoel een kleur kan overbrengen.

Advies nodig over de vormgeving van je website? Neem dan gerust contact op!

Vind je dit een leuk artikel? Het zou echt fijn zijn als je dit wilt delen: