Je hebt vast wel eens op een link geklikt en de pagina bestond helemaal niet. In zo een geval kom je op een ‘404-page not found’ pagina terecht, de standaard error wanneer de pagina waar de link naar toe gaat niet meer bestaat.
Heel vervelend. Je verwacht bepaalde informatie te krijgen, in plaats daarvan krijg je een foutmelding. Maar het is niet alleen vervelend voor je bezoeker, het kan ook slecht zijn voor je Page Rank bij Google.

Wanneer krijg je een 404-pagina te zien?

De 404 foutcode wordt door de server gegeven wanneer er een pagina wordt gevraagd die niet (meer) bestaat. Dat kan zijn vanwege een typefout in de URL, maar in veel gevallen verwijst de link naar een pagina die er niet meer is. Of de pagina is gewoon verwijderd, of de website is anders ingedeeld waardoor de URL van de pagina veranderd is.

Gevolgen voor je bezoekers

Het is voor bezoekers van je website is behoorlijk vervelend om op een 404-pagina terecht te komen. Ze verwachten op een bepaalde pagina te komen en informatie te krijgen, in plaats daarvan loopt het dood. Vaak is ook niet duidelijk waar ze dan wel naar toe moeten op de website. Gevolg is dat bezoekers direct teruggaan naar Google en op zoek gaan naar andere websites.

Gevolgen voor de SEO

Google indexeert de URL’s van je website en verwacht ook bepaalde content aan te treffen.
Wanneer blijkt dat deze content verdwenen is en Google dus tegen een ‘broken link’ aanloopt (dus een 404-page not found) daalt kwaliteit van je website. Mocht de link naar de pagina voor Google waarde hebben, dan ben je dit direct kwijt.
Gebruiksvriendelijkheid voor je bezoeker wordt voor Google steeds belangrijker. En een 404-pagina is dat zeker niet.

Wat kun je doen om een 404-pagina te voorkomen?

Wat je altijd moet doen wanneer je een pagina verwijderd of de URL veranderd, is de oude URL doorsturen naar een nieuwe URL. Dit doe je met een Redirect 301.
Bestaat de pagina nog wel, maar is alleen de URL anders, stuur het dan direct door naar de juiste URL zodat de bezoeker ook meteen op de pagina terecht komt die hij of zij verwacht. Heb je de pagina verwijderd, stuur de link dan door naar een pagina met informatie die het er dichtste bij ligt.

Leidt niet alles gewoon maar naar de homepage. De bezoeker van je website verwacht bepaalde informatie te krijgen. Wanneer deze een pagina te zien krijgt wat hier niet direct mee te maken heeft en niet direct duidelijk is wat dan de volgende stap is, raak je evengoed de bezoeker nog kwijt.

Soms ontkom je er niet aan dan naar de homepage te herleiden, maar probeer hier bewust mee om te gaan. Vraag jezelf altijd af “Wat verwacht de bezoeker te vinden en welke pagina sluit hier het beste op aan?”.

Hoe plaats je een Redirect 301

In het .htacces bestand

Via FTP kun je bij alle bestanden van je website komen. Daar staat ook het bestand .htacces.
In dit bestand kun je oude pagina’s die verwijderd zijn of waarvan de URL veranderd is, direct doorsturen naar een andere pagina met een Redirect 301. Deze code plaats je onder # END WordPress

Een voorbeeld:

Stel je hebt een nieuwe indeling van je website gemaakt en de pagina die stond op
https://jouwwebsite.nl/oud/pagina staat nu op
https://jouwwebsite.nl/nieuw/pagina
Dan plaats je deze code in je .htacces bestand:

RewriteEngine On
Redirect 301 /oud/pagina/ /nieuw/pagina/

Of je hebt pagina’s is helemaal verwijderd. Dan kun je met redirect 301 de bezoeker direct doorsturen naar een andere pagina. In de eerste regel is een voorbeeld die de bezoeker te leidt naar de categorie waar de oude pagina in stond. Zo is je bezoeker nog het dichts bij de informatie die hij zocht.
In het tweede voorbeeld is een verwijzing naar een andere pagina.

RewriteEngine On
Redirect 301 categorie/oude-pagina/ /categorie/
Redirect 301 /oude-pagina/ /nieuwe-pagina/

De voorbeelden hierboven zijn wanneer je binnen je eigen website de URL veranderd. Het kan ook zijn dat je de verwijderde pagina wilt doorverwijzen naar een andere website. In dat geval noteer je de hele URL waar de pagina naar toe moet verwijzen.

RewriteEngine On
Redirect 301 /oude-pagina/ https://nieuwewebsite.nl/nieuwe-pagina/

Met een plugin

Wanneer je niet bij het .htacces bestand kan komen kun je ook een plugin gebruiken om je Redirects te maken. Het nadeel hiervan is dat de meeste plugins hun redirects opslaan in de database, waardoor je website trager wordt. Maar als de keuze is of een plugin of geen redirect, dan zonder twijfel de plugin.
Een goede plugin hiervoor is bijvoorbeeld Redirection.

Gebruik Google Search Console

Zorg er dus voor dat je eerst een goede redirect hebt gemaakt voordat je een pagina verwijderd. Of wanneer je de indeling van je website is veranderd, wees er dan zeker van dat je alle URL’s noteert en deze zonodig laat verwijzen naar de nieuwe URL.

Bij kleinere website is dit goed zelf bij te houden, maar heb je een grote website met veel pagina’s en/of producten, dan kan het nog wel eens voorkomen dat je er niet altijd aan denkt om een redirect te maken.

Daarom is het goed om een account te maken bij Google Search Console en deze regelmatig te raadplegen. Wanneer er een broken link gedetecteerd wordt, zal je een melding hiervan krijgen. Zo voorkom je dat jouw bezoekers op een doodlopende pagina terecht komen en je ze in het “niets” achterlaat.

Advies nodig over de vormgeving van je website? Neem dan gerust contact op!

Vind je dit een leuk artikel? Het zou echt fijn zijn als je dit wilt delen: